Het Doc: Leesplezier voorop!

Eigenlijk is ‘Doc’ een afkorting van documentatiecentrum. Maar in onze school staat het Doc_01Doc voor veel meer dan het zoeken van informatie voor een spreekbeurt of een werkstuk: Het vormt het hart van het boekenbeheer in de school.

Op de zolder
In het Doc, gevestigd op de zolder naast de personeelskamer, vinden de leerlingen meer dan 2000 boeken, die ze kunnen lenen en meenemen naar de klas. Alle titels staan geregistreerd in een geautomatiseerd uitleensysteem. Ze zijn consequent ingedeeld naar soort en niveau. Dit zorgt ervoor dat kinderen altijd een boek kunnen vinden dat bij hun vraag en hun capaciteiten past. Wij houden dezelfde  plaatsing aan als in de openbare bibliotheek; zo leren ze sneller hoe ze gericht moeten zoeken en ontstaat er geen verwarring.

Elke dag van 8.30 – 10.00 uur open
Het doc is elke dag open tussen 8.30u en 10.00u. Van onderbouw tot bovenbouw: Iedereen doc_02maakt er gebruik van.  Voor een lekker leesboek, een kijkboek of informatie voor een werkstuk. Ook kleuters lopen er al zelfstandig naartoe. De doc-ouders helpen met zoeken en zorgen dat elk boek in het systeem wordt uitgeleend of ingenomen. Als een kind niet de juiste informatie kan vinden, wordt het op het spoor gezet van de openbare bibliotheek of geholpen met zoeken op internet.

Actueel en aantrekkelijk
In samenwerking met de verantwoordelijke leerkracht beheren de doc-ouders actief de collectie: er wordt jaarlijks aangeschaft, gekaft, gesaneerd en gerepareerd. Zo zorgen we er samen voor dat de boekenkasten actueel en aantrekkelijk blijven. Dit alles wordt financieel mogelijk gemaakt door de oudervereniging.

Wisselcollecties voor de groepen
Naast het directe uitlenen aan leerlingen verzorgt het doc ook de zogenaamde wisselcollecties voor de groepen. Alle groepen krijgen een kist met allerlei verschillende boeken in de klas, die elke drie  maanden wordt gerouleerd. Wanneer er een speciaal thema is op school kan het doc hierop aansluiten, door voor de leerkrachten boeken te selecteren die daarbij te gebruiken zijn. Verder is er aparte aandacht voor poëzie: Een gedichtenkist voor elke bouw met daarin niet alleen veel gedichtenbundels, maar ook spelletjes, opdrachtkaarten en suggesties voor de leerkrachten.

Introductiebezoekje
Aan het begin van elk schooljaar nodigen de doc-ouders alle kinderen van groep 3 uit in het doc voor een introductiebezoekje, waarbij er natuurlijk ook wordt voorgelezen.

Projectkisten van openbare bibliotheek
Zelfs al hebben wij een fantastische schoolbibliotheek, toch is het doc niet onze enige boekenbron. We krijgen ieder jaar speciale projectkisten van openbare bibliotheek De Zonnehof. Kinderen worden gestimuleerd om hun eigen boeken op school te laten zien en er reclame voor te maken. Via voorlezen, allerlei werkvormen en nieuw boekenaanbod in de klas zijn we voortdurend bezig om lezen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Want lezen is belangrijk, maar vooral ook leuk!

Ouders in het doc
Natuurlijk kunnen de doc-ouders altijd versterking gebruiken! Wilt u af en toe uitleenouder zijn of kunt u boeken plastificeren, neemt u dan contact op met een van de onderstaande adressen:

Contactpersoon ouders
Henriette Feith (leegte.feith@nullwxs.nl)
Marieke van Oosterhout (mariekevanoosterhout@nullhotmail.com)

Contactpersoon leerkrachten
Doris Dekker (leerkracht onderbouw, doris.dekker@nullpallasatheneschool.nl)